Even voorstellen!

Op set bij 'De Club van Lelijke Kinderen'
Op set bij 'De Club van Lelijke Kinderen'

Nu de webshop van Ruysch Vintage een maand in de lucht is, wordt het de hoogste tijd om me aan jullie voor te stellen. Ik vind het zelf altijd veel fijner als ik weet welk gezicht er achter een webshop zit.  Hey ho, let's go!

 

Ik ben Lies Hoogendoorn, 32 jaar en ik woon met vriend en zoontje van 7 maanden in Purmerend. Toen ik in 2008 in Boxtel een opleiding tot decoratie- en restauratieschilder volgde, ben ik in mijn vrije tijd gaan meewerken aan een low budget film. Ik kon met mijn geleerde vaardigheden goed aan de slag in het Art Department! Hier hielp ik mee met sets bouwen, diezelfde sets inrichten en tijdens het draaien hielp ik ook mee om vele liters bloed op beeld te krijgen. Het was namelijk een nogal bloederige horrorfilm... 

Het begon te kriebelen...

 

 

Een still uit de speelfilm Soof 2
Een still uit de speelfilm Soof 2

Ik vond het meteen geweldig om mede verantwoordelijk te zijn voor de look en feel van een film!  En al snel verhuisde ik van Brabant naar Noord Holland, begon ik te werken in de Art Departments van series als Voetbalvrouwen en Spangas en melde ik me aan op de Nederlandse Film Academie. Ik werd nog aangenomen ook!

 

Op de filmacademie studeerde ik Production Design, waarbij je leert over hoe je sets bouwt, hoe je samenwerkt met de rest van de crew, hoe je sets inricht en maak je zelfstandig een aantal films. Ik was er al snel uit dat ik Setdresser wilde worden: De setdresser zorgt er tijdens de draaidag voor dat de set en de interieur inrichting zo op beeld komt als de Production Designer bedoeld heeft en zoals de art director en de rekwisiteurs hem hebben ingericht. 

Je bent verantwoordelijk voor het overdragen en in stand houden van de visie van de Production Designer, dat is nogal een verantwoordelijkheid!

Ook zorg je ervoor dat er ruimte gemaakt wordt voor de cameraman en belichting, dus je loopt regelmatig kasten en banken te sjouwen. 

En je bent er ook verantwoordelijk voor dat de handprops die je van de rekwisiteur hebt gekregen, bij de acteurs komen en dat zij weten hoe ze dit in de scene moeten gebruiken. Dat kan van alles zijn, van een croissantje dat steeds ververst moet worden na een hap, tot het uitleggen hoe de acteurs envelopjes voor nepdrugs moet vouwen. Als setdresser heb je op een gegeven moment behoorlijk wat kennis over nogal dubieuze zaken...

Doet het wel altijd goed op feestjes ;P

Al die vieze shakes die Barbara Sloesen moest drinken in Zwaar Verliefd... yup, my bad
Al die vieze shakes die Barbara Sloesen moest drinken in Zwaar Verliefd... yup, my bad

 

Tijdens mijn werk als setdresser kom ik op de meest uiteenlopende sets en inrichtingen.  Van oude boerderijen tot statige herenhuizen in het Amsterdamse museumkwartier en van politiebureau's tot historisch verantwoord nagemaakte huiskamers uit de sixties en seventies.

Ik heb onder andere gewerkt voor Zwaar Verliefd, Flikken Rotterdam, Soof II, Bluf, De Club van Lelijke Kinderen en daarnaast veel commercials voor onder andere Defensie, Samsung, Vodafone en Fonq.nl.   Op https://www.linkedin.com/in/lieshoogendoorn/ vind je meer projecten die ik gedaan heb. 

Voor mijn werk als setdresser kom ik ook wel eens op hele vervelende plekken als Spaanse stranden... Dit was voor Bluf met o.a. Najib Amhali, Achmed Akkabi, Geza weisz, Javier Guzman en Yolanthe cabau van Kasbergen
Voor mijn werk als setdresser kom ik ook wel eens op hele vervelende plekken als Spaanse stranden... Dit was voor Bluf met o.a. Najib Amhali, Achmed Akkabi, Geza weisz, Javier Guzman en Yolanthe cabau van Kasbergen

Klinkt als het leukste werk ooit! En dat is het ook. Maar waarom dan een webshop in vintage meubels en woonaccessoires beginnen?

Vorig jaar werd ik moeder van het leukste jongetje ever ( heb je 'm al gespot op de pagina met meubels?), en op dit moment werk ik uitsluitend nog voor commercials en korte filmprojecten, omdat ik momenteel geen lange series en films doe. Die zijn ontzettend leuk om te doen, maar je bent in die draaiperiodes erg weinig thuis.

En dat matcht natuurlijk niet echt met een kleine koter.

Met een webshop en het inkopen van alle meubels, lampen, wanddecoratie en vazen en meer heb je het natuurlijk ook meer dan druk, maar dat kun je toch wel een stuk beter vanuit huis bestieren. Daarnaast was het al een tijdje een stiekeme wens om een webshop te beginnen, omdat ik het ook ontzettend leuk vind om de mooiste interieurschatten te vinden.

 

Helicopter bestickeren, draai ik mijn hand niet voor om! Dit was ook voor 'De Club van Lelijke kinderen'
Helicopter bestickeren, draai ik mijn hand niet voor om! Dit was ook voor 'De Club van Lelijke kinderen'

 

 

 

Tijdens mijn werk op filmsets heb ik zoveel mooie meubels en accessoires gezien dat ik inmiddels wel weet wat ik mooi vind en wat andere mensen ook mooi vinden.  Ik ben door mijn werk als setdresser ook altijd op de hoogte van de nieuwste woontrends en weet als geen ander wat het nieuwste it-object gaat worden.

 

Veel plezier met rondkijken in de webshop en hopelijk zit er wat moois voor je tussen! Mocht je zelf iets aan mij willen verkopen, bijvoorbeeld uit een inboedel, of heb je andere vragen, schroom niet en mail mij op lies@ruyschvintage.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0